Jak wygląda dzik?
Dzik jest zwierzyną, która w swej sylwetce zachowała surowość i dzikość
zwierzęcia pierwotnego. Podobny jest on do świni domowej, różnią go jednak od
niej: wyższy, silniej rozwinięty przód, zad trochę niższy, wyraźnie opadnięty,
jak gdyby słabszy, szczególnie u starych odyńców i dzików górskich. Gwizd ma
długi, słuchy krótkie stojące, mocno obrośnięte, ogon do 30 cm (dłuższy u odyńca
niż u lochy), prosty, nie skręcony jak u świni domowej, zakończony chwostem
(pędzlem).
Suknia dzika w zasadzie jest czarna, ale bywa rudawa, brunatna, brązowosiwawa, a
czasem nawet łaciata. Suknia łaciata jest wynikiem przypadkowej krzyżówki dzika
ze świnią domową. Intensywność barwy sukni zależna jest od pory roku i od
miejscowych warunków. W zimie suknia jest ciemniejsza, w lecie jaśniejsza.
Skóra dzika pokryta jest długą szczeciną oraz gęstą, krótką sierścią wełnistą.
Szczecina odyńca na przedniej części grzbietu ma zimą do 15 cm długości, jest
twarda i na końcach rozszczepiona na 2 do 5 części (chyb). W chwilach
rozdrażnienia i niepokoju dzik stawia (zjeża) chyb i przez to wydaje się
potężniejszy i groźniejszy.
Nogi (biegi) dzika mają czarne racice (rapety) oraz z tyłu raciczki (szpile).
Warchlak ma do 5-6 miesiąca życia suknię jasną, żółtorudą, w ciemne podłużne
pasy.
Ryj (gwizd) dzika ma twardą, dobrze unerwioną tarczę, w której znajdują się
otwory nosowe. Ta część ryja nazywa się tabakierą i służy do rycia
(buchtowania), a ponadto posiada właściwości rozpoznania dotykiem.
Gwizd dzika - samca (wycinka i odyńca) uzbrojony jest w kły, tzw. szable, w
dolnej szczęce (żuchwie) i tzw. fajki w szczęce górnej. Lochy też mają kły, ale
znacznie mniejsze. U starych samur są one dobrze widoczne.
Kły dolne są bliżej tabakiery niż górne i przez to wzajemnie się ścierają na
końcach; ostrzą się w ten sposób. Długość starcia na szablach świadczy o wieku
dzika. Przyjmuje się, że w pierwszym roku starcie wynosi 1 cm, a w następnych
latach po 7 mm.
Ślad dzika ma zawsze odbicie racic i raciczek, w odróżnieniu od śladów jelenia,
który pozostawia tylko ślad racic, a odbicie szpil jedynie w czasie biegu.
Raciczki odchylone są na boki, a szpile jelenia znajdują się w linii racic.
W jakich warunkach terenowych występują dziki?
Dziki są zwierzyną leśną, chociaż nierzadko przebywają czasowo i poza lasem.
Najodpowiedniejsze warunki dla dzików stwarzają większe lasy liściaste (dąb,
buk), mieszane lub iglaste, przeplatane młodnikami iglastymi. Mokradła, bagna i
podmokłe łąki są ulubione przez dziki. Enklawy łąk śródleśnych i pola uprawne w
pobliżu lasu stanowią dla dzików istotny warunek bytowania. Optymalne warunki
dla dzików są na podmokłych chaszczach i w zaroślach bagiennych.
Dziki obierają sobie także ostoje w mniejszych lasach, niekoniecznie
liściastych, a mokradeł jako kąpieliska poszukują poza swoją ostoją. Te małe
wymagania dzików, ich duża zdolność dostosowywania się do biotopu przyczyniły
się bardzo do ich rozpowszechnienia w całym kraju.
Jaka jest wielkość dzika?
W zależności od wieku i warunków bytu (wyżywienia) masa dzika w poszczególnych
grupach wieku przedstawia się następująco: warchlaki 15-30 kg, przelatki (drugi
rok życia) 35-70 kg, lochy i wycinki 70-110 kg.
Długość ciała dojrzałego dzika wynosi ok. 150-180 cm, wysokość do 100 cm.
Zdarzają się sztuki, które daleko odbiegają od przeciętnych, podanych wyżej.
Pełny rozwój fizyczny osiągają dziki w wieku 5-6 lat. W tym okresie odyńce, w
dobrych warunkach wyżywieniowych, osiągają masę do 200 kg i więcej, a samury 150
kg. Lochy mają zwykle masę o ok. 25% mniejszą od odyńców w tym samym wieku i
warunkach.
Dziki dożywają wieku 15 lat.
Jakie grupy wiekowe rozróżnia się wśród dzików?
Warchlaki - nazwa ta określa dziki od dnia urodzenia do końca marca następnego
roku, a więc najdalej do 12-13 miesiąca życia.
Przelatki - dziki w drugim roku życia do końca marca następnego roku. Określenie
to obejmuje dziki obojga płci. W tym czasie loszka (samica) może brać udział w
huczce nawet dwa razy, tj. pierwszy raz mając 8-10 miesięcy i drugi raz 20-22
miesiące. Jeśli taka loszka jest już prowadzącą po pierwszej huczce, to
oczywiście podlega ochronie, tak jak lochy.
Lochy - dziki-samice po ukończeniu drugiego roku życia i starsze, niezależnie od
tego, czy są prowadzące.
Wycinki - dziki-samce w 3-4 roku życia. Nazwa ta wywodzi się najprawdopodobniej
od wycinania się na zewnątrz (uwidaczniania się) oręża.
Odyńce - dziki-samce powyżej 4 lat.
Samury - stare jałowe lochy.
Określenie "pojedynek" oznacza dzika, który żyje samotnie, nie łączy się z
watahą. Może to być dzik z każdej grupy wiekowej, a więc przelatek, wycinek lub
odyniec.
Jak odróżnić lochę od odyńca?
Locha zawsze prowadzi watahę (przodownica). Drugim znakiem rozpoznawczym jest
budowa: przelatek, wycinek i odyniec mają silniejszą budowę od lochy, szeroką i
dobrze rozwiniętą pierś, duży łeb, krótki szeroki kark, widoczne szable i fajki.
Istotnym elementem rozpoznawczym u samców dzika jest pędzel, a ponadto u odyńca
widoczne są poniżej odbytu duże jądra, które wyraźnie wystają poza uda.
Czym żywi się dzik?
Głównym pożywieniem dzika są trawy, zioła, krzewy, liście, korzenie, owoce leśne
(żołędzie i bukiew), jagody, grzyby oraz żyjące w ściółce leśnej wszelkiego
rodzaju robaki, larwy i chrząszcze. Ponadto dzik zjada ślimaki, jaja ptasie,
myszy, gniazda trzmieli, młode ptactwo i mniejszą zwierzynę, którą uda mu się
złowić (przeważnie sztuki chore i postrzałki) oraz padlinę. Najbardziej ulubione
są żołędzie, bukiew i ziemniaki.
Dzik, z braku dostatecznej karmy w lesie oraz dla zmiany swego żeru, wychodzi
chętnie na pola i tutaj zjada kartofle, buraki, rzepę, marchew, zboże (lubi
obłuskiwać dojrzewający mleczny owies) oraz wszelkie rośliny strączkowe. Dziki
na łąkach i pastwiskach buchtują w poszukiwaniu dżdżownic, w szczególności po
deszczu, kiedy wychodzą one na powierzchnię. W miejscach podmokłych zjadają
żaby, ślimaki, małże, a także ryby w płytkich wodach.
Dzik w polu powoduje duże straty w plonach, gdyż znacznie więcej zniszczy swoim
buchtowaniem niż zeżre. Największe szkody wyrządza w kartoflach i burakach
rosnących na polu lub zakopcowanych, gdyż w zimie powoduje często ich
zmarznięcie wskutek rozkopania kopców. Kilka sztuk dzików, np. locha z
warchlakami, przez jedną noc potrafi doszczętnie zniszczyć duży obszar pola lub
łąki.
Dzik w lesie jest zwierzyną bardzo pożyteczną, gdyż oddaje nieocenione usługi
jako naturalny pług umożliwiający samosiew, a przez zjadanie wszelkiego rodzaju
owadów, ich larw i poczwarek przyczynia się do zwalczania szkodników leśnych.
Kiedy jest rozmnoża dzików?
Ruja (huczka) dzików odbywa się w końcu listopada, w grudniu, a nawet w styczniu
(trwa 4-5 tygodni), ale młode lochy często odbywają huczkę wiosną. W okresie rui
stare odyńce i wycinki żyjące pojedynczo przyłączają się do watah, starając się
odpędzić od nich młodsze wycinki, a po huczce znowu odłączają się.
Locha prosi się po 4 miesiącach (17 tygodni), a więc w drugiej połowie marca, w
kwietniu lub na początku maja. Loszki, które huczkę odbywały na wiosnę, proszą
się w lecie. Locha daje w miocie przeważnie 4-6 prosiąt, starsze lochy dają
nieraz 8-9 sztuk. Locha prosi się w leśnej gęstwinie, w barłogu dobrze
wyścielonym mchem, liśćmi i gałązkami drzew iglastych, zwłaszcza świerczyną.
W okresie rui odyńce wydzielają z narządów płciowych mazidło o silnej woni i nim
pozostawiają ślad na roślinach i niskich krzakach. Woń ta jest tak
charakterystyczna, że jest wyczuwalna także przez myśliwego.
Locha dba o warchlaki i rzadko się od nich oddala, a w razie niebezpieczeństwa
broni ich zaciekle. Początkowo przez 2 tygodnie przebywają one stale w barłogu,
a potem biegają już za matką. W tym okresie często kilka loch z warchlakami
łączy się w jedną watahę.
Locha, żerując z warchlakami, jeśli wyczuje niebezpieczeństwo, daje warchlakom
sygnał głosem ("wuf"), po którym warchlaki przywarowują w trawie lub w zbożu
tak, że zapewnia to ich niewidoczność, a kiedy niebezpieczeństwo minie, locha
takim samym sygnałem odwołuje stan zagrożenia. Locha w razie pisku warchlaka nie
waha się zaatakować myśliwego.
Dojrzałość płciową przelatki-samce uzyskują po półtora roku życia.
Jaki jest tryb życia dzików?
Dziki są zwierzyną gromadną, żyją w watahach, którym przewodzi stara locha. W
watasze obowiązuje określony porządek. Za prowadzącą lochą idą zwykle warchlaki,
a dalej przelatki, wycinki i jałowe lochy. W zimie dziki tworzą większe watahy,
bo łatwiej im przetrwać, gdyż starsze i mocniejsze sztuki przeorują śnieg i
dokopują się do karmy, a z tego korzystają lochy i warchlaki.
Stare dziki-odyńce i samury żyją pojedynczo, natomiast wycinki i przelatki
często łączą się w małe watahy.
Dziki żerują w nocy. W dzień pozostają w swoich barłogach, które robią sobie w
gęstwinach leśnych (młodnikach świerkowych, sosnowych i maliniakach) lub w
szuwarach w miejscach podmokłych.
Latem dziki wyszukują sobie legowiska także w zbożu, kukurydzy lub innych
wysokich uprawach. W zimie zalegają chętnie w mrowiskach, pod wykrotami lub w
gęstych młodnikach.
Nad wieczorem podnoszą się z barłogu i idą na żer lub ciągną do kąpielisk, aby
tam wytarzać się w błocie, by pozbyć się pasożytów i dla ochłody. Następnie
wycierają się o drzewa (malują) najczęściej iglaste, gdyż w ten sposób
jednocześnie żywicują swoje pióra uzyskując mocny pancerz na skórze.
Najwcześniej na żer wychodzą lochy z warchlakami, starsze natomiast często
dopiero późnym wieczorem. Dziki zwykle idą gęstwiną, a na otwartą przestrzeń
wychodzą rzadko. W nocy przy księżycu zwykle żerują w cieniu ściany lasu lub
drzew. Na żer idą nieraz daleko, w szczególności jeśli jest to kartoflisko lub
owoce dębów i buków. Z żerowisk dziki wracają o wschodzie słońca, ale stare
odyńce wcześniej. Dziki przechodząc przez gęstwinę i wysoki śnieg idą zwykle
gęsiego.
Dziki mają stałe ostoje i legowiska. Niepokojone przez turystów i grzybiarzy
przenoszą się gdzie indziej, często w pole i tam przebywają do żniw.
Dzik jest ostrożny i zawsze idzie z barłogu na żer pod wiatr, wraca również pod
wiatr. Odyniec (i wycinek) jest szczególnie ostrożny i do swego barłogu
podchodzi zatrzymując się często, nadsłuchuje i krąży w pobliżu, zanim wejdzie
do barłogu.
Dziki mają nieprzyjaciela przede wszystkim w wilkach, które skutecznie mogą
atakować pojedyncze, młode sztuki, natomiast wataha potrafi się obronić. Lisy
atakują tylko małe warchlaki i to zbłąkane lub odbite od stada.
Dzik w czasie ataku psów siada na zadzie lub przyciska tył do drzewa albo
krzaka, osłaniając w ten sposób tylne biegi i brzuch, a broni się kłami i
gwałtownymi skokami na boki.
Dzik wydaje głos, którego brzmienie jest różne, w zależności od sytuacji - w
czasie żerowania lub w kąpielisku dziki rechtają (rechocą), w złości fukają -
"fuf", podobnie czynią w walce między sobą, na widok niebezpieczeństwa lub
uchodząc po nieskutecznym strzale, natomiast postrzelone lub młode w
niebezpieczeństwie kwiczą.
Jaka jest sprawność zmysłów dzika?
Dzik ma wyjątkowo dobry węch. Potrafi zwietrzyć człowieka nawet na dużą
odległość (500 m). Zwietrza nie tylko obecność człowieka, ale także jego ślady,
dlatego należy podchodzić dziki zawsze pod wiatr i nie przekraczać przejść
dzików, w szczególności tych, którymi dziki zwykle ciągną na żer.
Dziki mają również bardzo dobry słuch. Wszelki hałas powodowany pęknięciem
gałązek, trzeszczeniem śniegu, klapaniem cholew butów lub szum tarcia odzieży
może spłoszyć dziki nawet z daleka, w szczególności żerującego pojedynka. Hałas
buchtującej watahy ułatwia jej podejście, przede wszystkim gdy w watasze są
warchlaki.
Najsłabszy ze zmysłów dzika to jego wzrok. Dzik nie rozpoznaje człowieka nawet z
małej odległości, natomiast zauważa wszelki ruch nóg, rąk lub broni. Także i ten
zmysł, choć słaby, myśliwemu nie sprzyja.
Kiedy jest okres polowania na dziki?
Zgodnie z rozporządzeniem ministra OŚZNiL od 1 kwietnia do końca lutego można
polować na warchlaki, przelatki i odyńce, zaś na lochy od 15 sierpnia do
pierwszej niedzieli po 15 stycznia.
Jakie są sposoby polowania na dziki?
Na dziki poluje się indywidualnie i zbiorowo, z psami, na podchód, na zasiadkę
lub z nagonką. Polowania indywidualne są na podchód i na zasiadkę.
Polowanie z psami polega na tym, że po otropieniu miotu podkładacz wpuszcza na
tropy psy (tzw. dzikarze), które idąc za śladami dzików ruszają je z barłogu.
Myśliwi natomiast obstawiają miot na przesmykach. W szczególności myśliwy
powinien stać w pobliżu ostatniego wejścia dzika, bo tędy właśnie dzik może
starać się wyjść z miotu.
Podchód polega na szukaniu spotkania z dzikiem na żerowisku polnym lub leśnym,
pod dębami lub bukami albo na śródleśnych, podmokłych łąkach. Często można
podejść dziki w kąpielisku. Przy podchodzeniu trzeba uwzględniać kierunek
wiatru. Podchód stosuje się najczęściej w jesieni lub w zimie, na białej stopie
przy puszystym śniegu, kiedy to idąc za tropem łatwo dochodzi się do miejsca,
gdzie dzik zaległ. Zbliżając się do miejsca prawdopodobnego legowiska dzika
należy podchodzić pod wiatr.
Polowanie na zasiadkę polega na czatowaniu na poziomie gruntu lub w ambonie
wieczorem albo o świcie przy przesmykach leśnych, którymi dziki przechodzą na
żerowisko wieczorem, a wracają o świcie. Zasiadkę urządza się także na żerowisku
polnym (np. kartoflisku). O powodzeniu takiego polowania decyduje wiatr, a więc
zasiadać należy tak, ażeby wiatr był od strony spodziewanego podejścia dzików.
Ma to również znaczenie przy zasiadce na ambonie. W miejscu zasiadki myśliwy
powinien być co najmniej godzinę przed przewidywanym spotkaniem z dzikami.
Ciche pędzenia to polowania jednego, dwóch myśliwych z udziałem jednego - dwóch
naganiaczy. Myśliwi stają w pobliżu wejść lub wyjść dzików, a naganiacze idą z
wiatrem i od czasu do czasu uderzają kijem o pień drzewa.
Polowanie z nagonką, ewentualnie z psami, odbywa się w ten sposób, że myśliwi
obstawiają cały miot, nagonka zaś zachodzi od jednej strony i przechodzi przez
miot, najlepiej z wiatrem. Wpuszczone w miot psy-dzikarze przeszukują zarośla i
gęstwiny leśne i ruszają zalegające tam dziki. Myśliwych na stanowiskach
obowiązuje bezwzględny spokój. Nagonka powinna posuwać się bez hałasu, uderzając
tylko kijami o drzewa. Dzik ruszony z barłogu idzie bardzo ostrożnie i dochodzi
przed linię nagonki lub myśliwych dość spokojnie, słucha, wietrzy i albo
zawraca, albo linię tę przesadza i dalej znowu ciągnie wolno. Jeżeli dziki
przeszły nagonkę i zostały w miocie, pędzenie trzeba powtórzyć nawet
kilkakrotnie. Szczególnie starannie należy przeczesywać wszelkie gąszcza leśne.
Znajomość zachowania się dzików w zależności od pogody ułatwia polowanie w
szczególności z podchodu. W gorące dni w lecie i w czasie deszczu dziki
wcześniej podnoszą się z barłogu i idą do kąpieliska. W okresie ostrej zimy i
wiatru wychodzą na żer późno i wcześnie wracają do barłogu.
Co to jest przesmyk?
Przesmyk jest to miejsce, które dziki obrały sobie trwale jako trasę przejść z
jednej do drugiej części lasu lub do innego lasu albo na pole. Przesmykami są
najczęściej gęste pasma lasu lub zarośli, bądź też wysokiego podszytu, czasem
jar (wąwóz) zarośnięty krzakami. Dziki mają zazwyczaj kilka stałych przesmyków,
którymi chodzą w zależności od kierunku wiatru.
Jakie są zasady odstrzału dzików?
Wskazane jest utrzymanie w łowisku wysokiego stanu dzików, gdyż jest to
korzystne dla produktywności lasu.
Prawidłowa populacja dzików powinna wynosić 20 sztuk na 100 ha lasu.
W dobrych warunkach środowiskowych struktura płci dzików powinna wynosić 1,1:1
na korzyść osobników męskich, wówczas przyrost będzie znacznie przekraczać stan
przed rozrodem, który może wynosić 130-160% stanu ogólnego i dawać wysokiej
klasy trofea.
Odstrzał powinien mieć charakter strukturalny, a więc planowe odstrzeliwanie
dzików w poszczególnych klasach wieku. Zasadą jest by odstrzał warchlaków był co
najmniej 1-3-krotnie większy od odstrzału przelatków. Struktura odstrzału
powinna kształtować się:
1) 60% warchlaków,
2) 30% przelatków,
3) 10% dziki starsze.
W sprawozdaniach z polowania należy wpisywać klasę wieku
i płeć odstrzelonych sztuk (warchlak, przelatek, locha, wycimek, odyniec).
Jakie są zasady strzału do dzika?
Do dzika strzela się tylko kulą ze względu na jego odporność zewnętrzną,
błotno-żywiczny pancerz, gęstą grubą szczecinę, oraz wewnętrzną (duże siły
witalne).
Najskuteczniejszy strzał jest w łeb, za ucho, w kark i na komorę, z tym że
najczęściej po strzale na komorę dzik jeszcze uchodzi kilkadziesiąt metrów.
Strzał w łeb lub w kark może być trafny tylko do stojącego dzika, na niezbyt
dużą odległość albo przez lunetę.
Strzał na miękkie powoduje, że dzik uchodzi bardzo daleko, ostatecznie pada, ale
nie zawsze da się odszukać.
Strzał w wątrobę jest skuteczny i dzik pada najczęściej w ogniu, ale czasami
uchodzi i pada dopiero po dłuższym czasie. Skuteczny jest również strzał w
nerki.
Jeśli dzik po strzale poszedł dalej, należy najpierw ocenić miejsce jego
trafienia na podstawie zachowania się po strzale, a potem sprawdzić miejsce
zestrzału, poszukać ścinków szczeciny, odłamków kości i farby, na podstawie
wyglądu której można ustalić, z jakich organów ona pochodzi. W oparciu o te
przesłanki należy podjąć poszukiwanie postrzałka bądź zaraz, bądź po kilku
godzinach. Przy poszukiwaniu postrzałka wskazane jest korzystanie z psa na
otoku, a ponadto należy zachować dużą ostrożność ze względu na możliwość
niebezpiecznego ataku rannego dzika.
Na dziki można polować również w nocy, ale posługując się bronią kulową z
optyką.
Jaka jest użyteczność z upolowanego dzika?
Mięso dzika jest jadalne, a po odpowiednim przyrządzeniu nawet bardzo smaczne.
Nadaje się również na wyroby wędliniarskie w postaci kiełbasy (z domieszką
wieprzowiny) oraz szynki.
Mięso dzika przed przeznaczeniem go do spożycia musi być poddane badaniu w celu
ustalenia, czy nie ma włośni (trychin). Obowiązek poddania dzika badaniu ciąży
na myśliwym, który zatrzymał sobie tuszę dzika lub odstąpił komuś innemu.
Dla zbadania na obecność włośni należy okazać lekarzowi weterynarii całą tuszę
dzika. Jeśli to jest utrudnione, należy przedstawić lekarzowi próbki, wycinki
tuszy do zbadania. Jako próbki należy wyciąć kawałki przepony w części żebrowej,
stanowiącej przegrodę między klatką piersiową a jamą brzuszną. W wypadku
dostarczenia tuszy dzika do punktu skupu, obowiązek ten nie ciąży już na
myśliwym, ale na odbiorcy.
Co stanowi trofeum z dzika?
Najważniejszym trofeum jest oręż, a więc szable (kły) z dolnej szczęki (żuchwy)
oraz fajki - kły z górnej szczęki.
Lochy też mają oręż, ale znacznie słabszy.
Trofeum stanowią również pióra, czyli szczecina z grzbietu (chyb). Kępkę chybu
można odpowiednio przygotować jako element dekoracyjny do kapelusza. Dla
konserwacji, aby chyb nie łamał się, należy posmarować go łojem dziczym.
Dla pozyskania oręża należy odciąć szczęki (po ich odskórowaniu) w połowie
długości, dokładnie za czwartym zębem, gdyż 2/3 długości szabli znajduje się w
żuchwie. Celem jej wydostania z zębodołów należy szczęki gotować ok. 45 min, a
następnie próbować nieco wepchnąć szable do zębodołów. Po kilku takich ruchach
powinny dać się łatwiej wyciągnąć. Przy wyjmowaniu nie chwytać szabli
jakimkolwiek metalowym narzędziem, bo mogą pęknąć. Należy to robić owijając kieł
np. plastrem opatrunkowym, wtedy łatwiej go uchwycić.
Po wyjęciu oręż należy oczyścić zewnętrznie i wewnętrznie, wysuszyć, a następnie
posmarować oliwką lub łojem, co zabezpiecza go przed wysychaniem i pękaniem.
Wnętrze należy wypełnić stearyną.
W oparciu o pomiary szabli można określić wiek odyńca, gdyż z wiekiem zmienia
się stosunek szerokości u podstawy szabli do jej szerokości w miejscu wytarcia
fajką. Przyjmuje się, że w wieku 1 roku stosunek ten wynosi około 1,80; 2 do 4
lat 1,50-1,20; 5 do 7 lat 1,20-1,05; 8 lat 1,05-1,00.
Jak wycenia się oręż dzika?
Oręż dzika stanowią szable i fajki.
Podstawę wyceny stanowią wymiary szabli i fajek oraz ich ogólne piękno. Wyceny
dokonuje się następująco:
1) mierzy się długość obydwu szabli po zewnętrznym łuku i średnia ich długości
(w cm) stanowi liczbę punktów;
2) mierzy się szerokość obydwu szabli w najszerszym miejscu i średnią tych
szerokości (w mm) mnoży się przez 3, co daje liczbę punktów;
3) mierzy się obwód obydwu fajek w najszerszym miejscu i suma (w cm) stanowi
liczbę punktów;
4) na ocenę piękna składa się wygląd szabli (0-2 pkt.) i fajek (0-3 pkt.).
Suma wyżej wymienionych pozycji od 1 do 4 może być pomniejszona o 0-10 pkt. za
usterki, takie jak: niedostatecznie długie szlify szabli (0-3 pkt.), asymetrię
szabli (0-3 pkt.), asymetrię fajek (0-3 pkt.), dysproporcję między szablami i
fajkami (0-1 pkt.). Przy wycenie ujemnych elementów decyduje stopień
nieprawidłowości.
Ogólna suma punktów z pozycji od 1 do 4, pomniejszona o punkty za usterki,
stanowi wycenę ostateczną.
Międzynarodowa punktacja oręża dzików:
-
medal brązowy - 110,00-114,99 pkt.;
-
medal srebrny - 115,00-119,99 pkt.;
-
medal złoty - 120,00 i
więcej pkt.
Jaki jest stan liczebny dzików?
W dniu 31 III 1990 r. było 79 900 sztuk dzików, w 1997 - 83 900. Odstrzał w r.
1997/98 - 65 984 sztuk. Najwięcej odstrzelono w b. woj. koszalińskim - 5783,
szczecińskim - 5759, gorzowskim - 5008, zielonogórskim - 4221, olsztyńskim -
4194 sztuk.
|